Kumba Kumusha
27 MEI 2023 - TILBURG

DAGEN TOT AAN FESTIVAL

DAGEN
UUR
MINUTEN

FESTIVAL LINE-UP UPDATE!

KLIK OP ARTIEST OM TE BELUISTEREN / TE BEKIJKEN

Pink Oculus – Bongo ModoOmemi – Surinaams Koor Pramisi – Ghaliah Conroy – Tommy van der Loo – 

Nyege Nyege Tapes & Hakuna Kulala showcase:
PhelimuncasiAfrorackDe SchuurmanMenzi

Pink Oculus
MEER INFO
Bongo Modo
MEER INFO
Surinaams koor 'Pramisi'
MEER INFO
Ghaliah Conroy
MEER INFO
Tommy van der Loo
MEER INFO
Phelimuncasi
MEER INFO
Afrorack
MEER INFO
De Schuurman
MEER INFO
Previous slide
Next slide

Welkom! Het was best even een uitdaging. Maar het komt er nu toch! In een iets afgeslankte vorm weliswaar, maar nog steeds met een ronkend programma en een spetterende afsluiting door Pink Oculus. Tot diep in de nacht wordt je ondergedompeld in de opzwepende beats van muziekpioniers uit Afrika, activistische beeldende kunst en dans van Fontys talent Gahliah Conroy. Dit multiculturele festival wordt georganiseerd in aanloop naar de herdenking van ons slavernijverleden, maar het is in eerste instantie een ontdekkingsreis langs muzikale verhalen uit andere culturen.

 

Het festival begint om 16:30 uur buiten bij de Hall of Fame, met een optreden van Surinaams koor Pramisi en een spectaculair kunstwerk van Tommy van der Loo (we houden het nog even geheim, maar het is iets met rook en vuur).

 

Bijzonder is de Nyege Nyege Tapes & Hakuna Kulala showcase: een keur van artiesten uit alle hoeken van het Afrikaanse continent. Zo is er de Frans-Ghanese zangeres die muziek maakt tussen rap en noise, gruizige pop en Afrikaanse volkstradities en de Oegandese Afrorack die met eigen handen een modulaire synthesiser bouwde. Menzi Shabane uit Durban is een pionier van de Gqom-stijl. Afrofuturisme om geesten mee op te roepen.

TICKET UPDATE!

Bij deze willen wij je mededelen dat de ticketprijs voor het Kumba Kumusha stadsfestival verlaagd is naar een vaste prijs van €7,-. Dit in verband met een verkleining in het programma en een wijziging van meerdere locaties naar één locatie.

Uiteraard betalen wij netjes het verschil op elk ticket terug. Hierover ontvang je nog een mail met verdere informatie vanuit de Kumba Kumusha organisatie. Wij hopen dat je begrip hebt voor de situatie. En natuurlijk hopen wij je gewoon op de 27e mei te zien op het festival!

 

Je kunt je ticket nu direct online kopen via de onderstaande link. Ook is het gewoon mogelijk om je ticket te kopen tijdens de reguliere openingstijden aan de kassa van de Hall of Fame in Tilburg. Op de dag van het festival kun je op vertoning van een geldig ticket een polsbandje ophalen aan de balie van de Hall of Fame.

* Prijs is inclusief €1,- handelingskosten

TIJDSCHEMA

Een paar dagen voor aanvang van het festival kun je hier het complete tijdschema downloaden als een PDF-bestand. Klik op de onderstaande knop om het PDF-bestand te downloaden en te printen.

Festival disclaimer: Omdat Kumba Kumusha een klein festival is, kan het zijn dat sommige aanvangstijden kunnen wijzigen door onvoorziene omstandigheden. We proberen het tijdschema zo up-to-date mogelijk te houden. Wij zijn niet verantwoordelijk voor afwijkende tijden in het schema. Dank je voor je begrip.

Ontdek de 'roots' van het festival

Festival Kumba Kumusha viert hoe muzikanten en kunstenaars met wortels ver buiten de Nederlandse grenzen onze cultuur verrijken.

 

In de eerste editie belicht Kumba Kumusha culturen die deel geworden zijn van onze samenleving door de Nederlandse rol in kolonialisme en slavernij. De rol van Nederland als koloniale macht en in de slavernij laat ook nu nog zijn sporen na in onze samenleving.

 

Kumba Kumusha wil Nederlanders, ongeacht hun achtergrond of afkomst, een thuis bieden. Een plek waar ze hun hart aan willen verliezen. Waar dat ligt, kan afhangen van een persoonlijke of familiegeschiedenis. Maar het ligt ook in het rijk van de verbeelding. De acts op Kumba Kumusha omvatten zowel nostalgie als een inspirerende blik in een artistieke toekomst.

 

Kumba Kumusha legt de nadruk op de rijkdom aan muziek en cultuur zoals die is ontstaan tijdens en na de koloniale tijd. Voor Nederland gaat het om muzikanten en kunstenaars met een Surinaamse, Antilliaanse of Indonesische achtergrond. Kortom, we gaan de fantastische muziek, kunst en cultuur vieren die een verrijking zijn en waren voor de diversiteit van de Nederlandse samenleving.

 

We hopen onze bezoekers mee te kunnen nemen op een trip waarin huis en hart met elkaar versmelten en elkaar verwarmen, in ieder geval voor één dag.

In het Shona, een taal uit het zuidoosten van Afrika, betekent Kumba Kumusha letterlijk ‘van huis naar huis’. Maar als uitdrukking gaat het over ‘je thuis voelen’ of ‘erbij horen’. Kumba is het huis van je ouders, en ‘Kumusha’ het huis van je grootouders. Kumba staat voor je fysieke thuis, Kumusha voor het huis waar je hart ligt.

Kumba Kumusha. Shaking cultures Exploring cultures Embracing cultures

Discover the festival roots

Festival Kumba Kumusha is a festival that celebrates how musicians and artists with roots far beyond the Dutch borders enrich our culture.

 

In its first edition, Kumba Kumusha highlights cultures that have become part of our society through the Dutch role in colonialism and slavery. The role of the Netherlands as a colonial power and in slavery still has its traces in our society today.

 

Kumba Kumusha wants to offer a home to Dutch people, regardless of their background or origin. A place where they can lose their hearts. Where that lies can depend on personal or family history, but it also lies in the realm of imagination. The acts at Kumba Kumusha encompass both nostalgia and an inspiring look into an artistic future.

 

Kumba Kumusha emphasizes the richness of music and culture that has arisen during and after the colonial period. For the Netherlands, this includes musicians and artists with a Surinamese, Antillean or Indonesian background. In short, we are going to celebrate the fantastic music, art and culture that are and have been an enrichment for the diversity of Dutch society.

 

We hope to take our visitors on a trip where home and heart merge and warm each other up, at least for one day.

In Shona, a language from southeastern Africa, Kumba Kumusha literally means ‘from home to home’. But as an expression, it refers to ‘feeling at home’ or ‘belonging’. Kumba is the house of your parents, and ‘Kumusha’ is the house of your grandparents. Kumba represents your physical home, while Kumusha represents the home where your heart lies.

F.A.Q.

Het festival zal plaatsvinden op zaterdag 27 mei 2023. Het festival begint om 16:30u en eindigt om 02:00u. De festival venue is de Hall of Fame. 

Ja, er kunnen nog tickets beschikbaar zijn voor het festival op de dag zelf, maar dat is niet 100% gegarandeerd. We raden je aan de ticket(s) ruim van tevoren te kopen via de aangeboden opties.

Je kunt het festival polsbandje ophalen bij de Hall of Fame in Tilburg (Burgemeester Brokxlaan 6, 5041 SB Tilburg) op de dag van het festival zelf. De polsbandjes ‘pick-up’ is open 1 uur voor het festival begint tot aan 22:00u dezelfde avond. Je ontvangt alleen een polsbandje als je een geldig ticket kunt laten zien!

We proberen het festival – voor zover dit mgelijk is – zo familie vriendelijk te houden. Echter zullen er ook enkele acts optreden die meer op volwassenen gericht zijn. Ben je onder de 14 jaar dan ben je van harte welkom onder begeleiding van een volwassene.

Jazeker! Het festival is erg gemakkelijk te bereiken via het openbaar vervoer. De festival venues liggen in het centrum van de stad op slechts 5-10 minuten lopen van het centraal station in Tilburg. 

De beste optie om te betalen tijdens het festival is gewoon met je pinpas. Het is helaas niet mogelijk om met een creditcard te betalen. Er zijn twee pin-automaten in het centrum van Tilburg – binnen 5 minuten loopafstand van het festival. 

Ja, er zijn bepaalde items die je niet mag meenemen naar het festival – zoals wapens en zowel soft als harddrugs. Hier zal streng op gecontroleerd worden bij de entree van de diverse venues.

Jazeker, het festival is voor een groot deel afhankelijk van vrijwilligers. Stuur een email naar info@kumba-kumusha.com voor meer informatie over hoe je je kan aanmelden als vrijwilliger.

Omdat we een klein festival zijn is het terugbetalen van ticket(s) niet direct vanzelfsprekend. Stuur voor de zekerheid een email naar de organisatie voor het terugbetaalbeleid.

Dat kan zeker! Als je een item wilt schrijven over het festival vragen we je om 2 weken van te voren een aanvraag in te dienen via email info@kumba-kumusha.com. Graag in de email vermelden voor welke publicatie je schrijft en graag voorzien van een geldig persbewijs.

Mocht je alsnog onbeantwoorde vragen hebben over het festival, stuur dan een email naar info@kumba-kumusha.com Nadat we je email ontvangen hebben proberen we zo snel mogelijk contact met je op te nemen.

Ik blijf graag op de hoogte van Kumba Kumusha

Mede mogelijk gemaakt door:

Tilburg Akkoord 2.0 – Evenementensubsidie Tilburg – Cultuurfabriek Hall of Fame – Theater de Nieuwe Vorst – NARadio

Pink Oculus

HIPHOP – AVANTGARDE – NEO SOUL

Met Binkbeats als producer heeft dichter en zangeres Pink Oculus op haar album Before Wisdom een indrukwekkend statement gemaakt. Een trotse stem. Mooie, diepe bassen. Helder stalen tinkelingen. Ritmes die soms aarzelen, soms fier voortstappen. Een klankwereld vol uitdagingen en verlokkingen.

Bongo Modo

Reggae – dancehall – afrobeat

Geboren Surinamer Joël Waterberg brengt als Bongo Modo lichtvoetig dansende rap. In zijn teksten wil hij liefde en harmonie delen met iedereen die het maar horen wil. Hij ziet zichzelf als een vrijheidsstrijder voor eenheid en gelijkheid. Geworteld in reggae, maar met een stevige injectie van dancehall, hiphop en Afrobeat. Bongo Modo woonde jarenlang in Tilburg Noord.

Omemi

Electronics – dance – world riddim

In zijn muziek mengt producer en DJ OMEMI muziek uit zijn geboorteland Indonesië met elektronische trucs en glitches. Hij bouwt sensationele puzzels van muziek. Die geeft hij een fundament van krachtige bassen. Dansen is niet verplicht, maar gaat vanzelf. Hij studeerde Electronic Music Production aan Fontys in Tilburg. Hij laat zijn socials volstromen met mixtapes en nieuwe muziek. Een album en een live-mix event volgen dit jaar.

Surinaams koor 'Pramisi'

CHANT – GOSPEL – FOLK

Surinaams Koor Pramisi is een multicultureel zangkoor met een mix van jong en oud. Pramisi betekent ‘Belofte’. Hun brede repertoire bevat Surinaamse, Afrikaanse, Engels- en Nederlandstalige muziek. De authentieke gezangen klinken als een geschiedenisles over de bedenkelijke oorsprong van Suriname, waarbij de krachtige vrouwelijke familielijnen de boventoon voeren en waarbij zij om beurten – als ware griots – de aandacht opeisen om de verhalen uit de overlevering en van de Winti door te geven aan volgende generaties. Dat Kumba ‘navelstreng’ betekent in het Sranan Tongo kan dan ook welhaast geen toeval zijn.

Ghaliah Conroy

DANCE PERFORMANCE

Tot in de jaren ‘70 van de vorige eeuw kon je in Nederland en België zogenaamde ‘Human Zoo’s bezoeken, ofwel ethnologische exposities, waarbij bv Nubiërs in een ruraal dorp tentoongesteld werden in hun zogenaamde primitieve staat of natuurlijke habitat. Dit tonen van het met name zwarte lichaam als object, heeft een niet te onderschatten en onderbelichte rol gespeeld in de ontwikkeling en internalisering van modern racisme. Met de voorstelling ‘Decolonizing My Body’ neemt multi-disciplinaire Ierse/Frans Guyanese perfomer Ghaliah Conroy een duik in dit deel van de Europese geschiedenis, maar ook in de nog steeds aanwezige hedendaagse objectivering en seksualisering van het zwarte vrouwelijke lichaam. Hoe worden wij bekeken in de samenleving? Hoe worden wij gefetisjiseerd? En wat voor schade doet dat? En hoe helen wij daarvan?

Tommy van der Loo

ART INSTALLATION

Wij zijn bijzonder vereerd, dat beeldend kunstenaar Tommy van der Loo speciaal voor Kumba Kumusha een zeer bijzonder eendaags kunstwerk zal vervaardigen. Wat voor werk het precies gaat worden houden we nog even geheim, maar we lassen in ieder geval speciale momenten in om er bij samen te komen. En wie hem al kent van o.a. zijn werk ‘De Dialoogtafel’, destijds in de race als slavernijmonument voor Tilburg en later in de Pont te zien als onderdeel van het educatieve programma rondom de tentoonstelling van Kara Walker, weet al dat we ons kunnen voorbereiden op maximum impact!

Phelimuncasi

Gqom – hiphop – bass – psy-trance

Phelimuncasi combineert uiterst dansbare feestmuziek met sociaal commentaar. Het drietal komt uit Durban, de Zuid-Afrikaanse stad met het hoogste aantal seksuele misdrijven van het land. In hun teksten waarschuwen Makan Nnana en Khera voor date-rape drugs, en voor de gevaren van alcohol en geweld. De muziek volgt de ritmes van de gqom-stijl. Die springen heen en weer in aanstekelijke patronen. Daar scanderen de vocalisten hun woorden en kreten overheen.

Afrorack

Electronics – acid – krautrock – synthwave – afrofuturism

Bamanya Brian uit Oeganda treedt op onder de naam Afrorack. Hij maakt zijn muziek op een modulaire synthesizer die hij met eigen handen gebouwd heeft. Een muur van kastjes. De ritmes die hij ermee maakt zijn net zo speels als de bliepjes en bloepjes, de zwiepende riedels en jodelende slingers uit zijn systeem. Afrorack stapelt laag op laag, pelt ze een voor een weer af. Hij haakt zijn ritmes als aangeschoten mechanieken in elkaar. Ze wankelen, maar blijven steeds overeind.

De Schuurman

Bubbling – dancehall – dubstep

De Schuurman komt uit Curaçao en woont in Den Haag. Nu Ga Je Dansen is de veelbelovende titel van een van de tracks op zijn debuutalbum. Daar is geen woord te veel aan gezegd. Hij laat de muziek opstijgen als een vliegtuig, met brullende straalmotoren. Dan gaat het los in ratelende, rammelende ritmes en een knallende bas. Droge klanken die je het zweet uit je lijf laten dansen. Fucking Hard, zoals hijzelf al zegt. Letterlijk toekomstmuziek.

Menzi

Gqom – techno – bass – cyberpunk

Net als Phelimincasi komt Menzi Shabane uit Durban, en beweegt hij zich in de gqom-stijl. Menzi is een van de pioniers van dit genre. Zijn muziek is duister, geschikt voor suspense waar Hollywood zich niet aan waagt. Hij voert er een aanslag mee uit op luidsprekers. Dit is Afrofuturisme om geesten mee op te roepen. Die huilen en schreeuwen je tegemoet uit dichte lagen van bas en woest uitpakkende tikken en roffels. Vervoering. Extase.

Hiphop – elektronica –  soundscape – postpunk – avantgarde

Koortsachtig drumwerk is de motor achter de muziek van de Frans-Ghanese zangeres Pö. Ze zwerft rond tussen rap en noise, tussen gruizige pop en Afrikaanse volkstradities. Ze kneedt de klanken tot industriële psychedelica, smeert ze uit tot muzikale hallucinaties. Haar werk komt niet van de Grote Vijf uit de reservaten, maar uit de suburbs en de banlieus van de grote steden. Die kan schuren en knellen, maar ook opbloeien in gloeiende kleuren. Ze keert de jungle de rug toe in vervormd gegorgelde vocalen. Rituelen uit een Afrikaans Metropolis.

Kumba Kumusha
Nieuwsbrief

Laat hieronder je naam en emailadres achter als je op de hoogte gehouden wilt worden van eventuele nieuwe edities van het Kumba Kumusha festival.

'Anton de Kom, mijn vader'

THEATRE

Anton de Kom was een vrijheidsstrijder en een verzetsheld.  Geboren in Suriname streed hij tegen koloniaal Nederland. Maar toen hij verbannen werd naar Nederland streed hij ook tegen Nazi Duitsland.  Dat moest hij met de dood bekopen. Hoe verloopt het leven dan van de enige dochter van een vader die in 1944, het laatste oorlogsjaar, wordt opgepakt. Het meisje is dan 13 jaar. Van haar moeder leert ze de kunst van eindeloos wachten op de terugkeer van haar papa. Na 15 jaar wordt hij gevonden in een massagraf in Sandbostel. Dan herleest de dochter het vers dat hij op 23 oktober 1940 voor haar schreef in haar poëziealbum. Ze herinnert zich dat ze er toen niets van begreep. Maar nu, ververst, is het de aanleiding voor een levenslange zoektocht naar de man die haar vader was. In gedachten gaat ze in gesprek met hem. Ze praat over haar eigen herinneringen die vervlochten zijn geraakt met herinneringen van anderen. 

Jazzy Vibes Trio

CARIBBEAN JAZZ – EASY LISTENING

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Rhoncus mattis rhoncus urna neque viverra justo nec. Duis at consectetur lorem donec massa. Tristique risus nec feugiat in fermentum posuere urna. Sed felis eget velit aliquet sagittis id. Pretium quam vulputate dignissim suspendisse in. Lobortis mattis aliquam faucibus purus. Augue ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra. Odio pellentesque diam volutpat commodo sed. Nibh sit amet commodo nulla.

Grupo Descarga

Latin jazz

Grupo Descarga is een zes-koppige Latin-jazz band. De muzikanten hebben elkaar leren kennen tijdens hun studie aan het conservatorium in Tilburg en hebben onderling verschillende culturele achtergronden. Wat ze gemeen hebben is hun liefde en passie voor muziek. Hun repertoire omvat een breed scala aan Zuid-Amerikaanse muziek, van Brazilië tot aan Cuba, gemengd met Amerikaanse jazzinvloeden. Met een uitgebreide ritmesectie aangevuld met blazers is het moeilijk stil zitten op de klanken van Grupo Descarga. De bezetting bestaat uit drums, percussie, bas, piano, saxofoon en trombone.

Kidi Blixum

ELECTRONICS – ETHNIC FUSION – GROOVE

Oisterwijker Kidi Blixum is verliefd op geluid. Daarmee slaat hij een brug naar de diepste gevoelens. Hij neemt je mee op wereldreis met groovy ritmes uit drumcomputers en een groot aantal instrumenten uit verschillende culturen, die hij live bespeelt.

Massada

LATIN – FUNK

De belangstelling voor de Nederlands-Molukse band Massada, vijftig jaar na hun oprichting, zit weer flink in de lift. Onlangs waren ze nog te zien op het NOS Journaal. Ze swingen nog steeds even soepel in hun mix van latin en funk. Dat alles overgoten met een stevige Molukse saus. Het vuur van zanger Johnny Manuhutu en stergitarist Rudy de Queljoe geeft onweerstaanbare hitte af. En met een beetje geluk is ook slagwerk-tovenaar Nippy Noya van de partij.

Orquesta
Pegasaya

Salsa – merengue – bachata

Opgericht in Tilburg brengt Orquesta Pegasaya een volbloedige Caribische versie van salsa. Drie zangers, drie blazers, drie slagwerkers. Met toetsen en bas zorgen die voor een dampende show. De muziek danst, springt. De groep wordt regelmatig gevraagd voor optredens in tv-programma’s, onder meer bij Jörgen Raymann. Ze hebben opgetreden bij het afscheidsfeest van prinses Beatrix, na haar aftreden.